Магазини
Любими
18,00 лв.
Ново

Борбата за един световен град 1907-1917

В наличност
0%
18,00 лв.

SKU: 9786197444902

ISBN: 9786197444902

Възраст от: 30

Възраст до: 60

Автор: С. А. Янчулев

Издателство: Гута-Н

Език: Български

Пол: Жена, Мъж

Брой страници: 170

Вид корица: Мека

Година на издаване: 2024

Размер см: 15 х 21 см.

"Тази книга е посветена на политическата съдба на един световен град. Народите са му дали няколко имена: Константиновград, Цариград, Градът на щастието. Всеки народ, малък или голям, е искал да преплете съдбата си с неговата.

Цариград векове шуми и живее на най-дивното място на земята. Милван щедро от изгрева на слънцето, приспиван от бурите на Черно море и въздишките на Мраморно море, той наистина е скъпоценна корона на Близкия изток. Затова неговото въздействие върху народите е тъй мистично и съдбоносно.

Градът на щастието е път към световната култура, врата към световните богатство, стълба към материалното и духовно могъщество. В него християнството е оставило най-величествени следи. Светци, герои, мечтатели, измамници и тирани са минали през живота на тоя град. Приказката и легендата, щедростта и блясъка, сякаш са негови рожби. Жестокостта и измамата, суетата и лекомислието много често са намирали изобилна храна в дворците и разточителните жилища. Всяка човешка мечта, всеки стремеж на народите се събират в неговия вълшебен фокус. Силните чупят мечовете си под стените му, а малките погиват сразени от отровните му стрели.

Цариград, тоя световен прицел, е в явните и тайни сънища на европейските държави. Около него и вътре в него се зараждат всички градоносни бури и разрушителни стихии. Блясъците на слънчевите лъчи доста често се отразяват върху мечовете на ония народи, които искат да се настанят в Града на щастието.

Рим и Византия израснаха духовно и материално в Цариград. Турците изградиха могъществото си върху него. Ние, българите, разбихме на прах най-скъпоценната си мечта - освобождението на брата роб - в неговите яки и непристъпни стени.

Цариград облива със светлините си три морета. През него минава водният път, който опасва земното кълбо. Затова Европа, Азия и Африка изгубват спокойствие и при най-малкото раздвижване на оръжие край стените му. Както Черно, Мраморно и Бяло море преливат водите си, за да се свържат с океаните, тъй и Града на щастието прелива стремежите на великите и силни народи, за да ги свърже със свободния свят на всестранното творчество.

Поради това Цариград непрекъснато разнообразява и затруднява световната политика. Той е като покрит въглен, който всеки миг може да предизвика пожар. Неговата магия непрекъснато действа на творческото въображение, на политическото съзнание и на търговската предвидливост."
Константин Петканов

* Сроковете за доставка могат да бъдат удължени и по време на кампании, както и в зависимост от наличностите на поръчаните артикули.

Доставка до твой адрес
  • При теб до 3 работни дни
  • Цена за доставка с куриер - 4.90 лв.
  • Безплатна доставка (за поръчка над 49.80 лв.)
Доставка до офис на куриер
  • Цена за доставка до офис - 4.90 лв.
  • По-кратък срок за доставка
Доставка до магазин на Orange Center
  • Доставката до магазин е безплатна!

Онлайн магазин orangecenter.bg уверява своите клиенти, че съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, имат правото да се откажат / или заменят получена от тях стока в срок от 14 (четиринадесет) работни дни от датата на получаване на стоката САМО при условие, че продукта е:

- в оригиналният си вид и качествени характеристики, със запазена оригинална опаковка и етикет, като не се счита за повредена опаковката, цялостта на която е била нарушена по начин, единствено позволяващ отделянето й от стоката.

- без следи от употреба (скъсване, надраскване, счупване или други повреди), както и няма други повреди, причинени от неправилна употреба.

Повече информация за връщане и замяна на стока ще намерите тук.

Остави коментар

Не е необходимо да имате създаден профил, за да оставите коментар


За автора

С. А. Янчулев

Няма добавена информация