Магазини
Любими

Задължителна литература за 12 клас

Активни филтри:
Изтрий всички филтри
92 резултата
Бай Ганьо - Алеко Константинов - Пан - 9789546572646
Христо Смирненски: Избрани творби - Христо Смирненски - Пан - 9789546574558
До Чикаго и назад - Алеко Константинов - Хермес - 9789542612247
Бай Ганьо - Детско-юношеска класика - Алеко Константинов - Хермес - 9789544597801
Разкази за деца - Йордан Йовков - Скорпио - 9789547925458
Никола Вапцаров: Избрани творби - Никола Вапцаров - Пан - 9789546577092
Пейо Яворов: Избрани стихотворения - Пейо Яворов - Пан - 9789546574251
Стихотворения, избрани фрагменти и преводи - Атанас Далчев - Пан - 9789546574268
92 резултата

Последната лятна ваканция за бъдещите зрелостници е изпълнена с не по-малко интересна литература от другите години досега. 

Макар и да е препоръчително в 12 клас учениците да си припомнят произведения, изучавани и в предходните години, за да се подготвят за матурите, има няколко нови заглавия, които учителите отличават като част от задължителната литература за през лятото.

В тази категория ще откриете всички тези книги, които най-често попадат в списъците за четене. Молим да имате предвид, че всяко училище и преподавател избират самостоятелно своите списъци, затова може да има разминаване в заглавията. 

Списък с литературни творби за 12 клас

От Далчев до Багряна – повечето книги за 12 клас, които се изучават в училище, са силно фокусирани върху българската литература.

В списъка често попадат заглавия от творчеството на:

  • Елин Пелин
  • Димчо Дебелянов
  • Никола Вапцаров
  • Пейо Яворов
  • Димитър Димов
  • Христо Смирненски
  • Атанас Далчев
  • Елисавета Багряна и други класици от българската литература. 

Какви са основните послания, които се разглеждат в произведенията?

В 12 клас учебната програма на зрелостниците ще бъде силно натоварена, а в часовете по Български език и литература ги очаква усилена подготовка за матури и изпити. Затова и е особено подходящо тази година списъкът за самоподготовка през лятото да е по-кратък. 

Въпреки това темите, които се засягат в произведенията, изискват да им се обърне повече внимание и време.

В книгите на Талев например не само се разказва история, а се прави анализ на българската идеология, като тя дори бива поставена на изпитание и критика. Докато в творчеството на Багряна пък се открива противоположно усещане за виталност, живот и позитивизъм. 

Подoбен белег носи и изучаваната творба на Йордан Йовков – „Песента на колелетата“. В нея той пише възторжено и с обич към човека, за смисъла на живота и радостите в него. Но всички знаем, че в часовете по литература рядко думите са еднозначни, затова и в тази история се откриват символи, които подсказват за раздвояването на света.

Има ли различни издания и какво ги отличава?

Много от заглавията, включени в сегашната литература за 12 клас, са такива, на които се наслаждават хора на различни възрасти – много след завършването на средното си образование. Затова и в тази категория попадат книги, които са преиздавани многократно, за да отговарят на интересите на читателите си.

Но както любителите на книгите знаят – не трябва да съдим книгата по корицата ѝ. Дори и сред романите да се срещат такива с по-различно оформление на външен вид, съдържанието с творбите на автора се запазва. Малки изключения правят книгите, към които при преиздаването са добавени повече пояснителни бележки под линия за улеснение на читателя. 

По подобна причина има и издания, които се фокусират върху отделни произведения на автора, защото често учениците имат нужда да се съсредоточат върху само едно или две заглавия от сборниците и стихосбирките с произведения. 

Защо да се доверите на Orange?

В Orange събираме на едно място всичко необходимо на ученика – както книгите, нужни за прочитане през лятото, така и ученическите пособия и аксесоари като раницата, несесера, тетрадките, чертожните материали, химикалките и моливите, а дори и кутиите за обяд и бутилките за вода. 

Благодарение на богатото разнообразие от продукти ученикът и неговите родители имат възможност на едно място да се сдобият с всичко нужно за през лятото и за първия учебен ден, докато същевременно избират продукти за свободното време или за подарък. 

Пазарувайте онлайн с безплатна доставка при покупки над 49,80 лева или с услугата Click & Collect. 

С нея можете да получите своите продукти в удобен за Вас обект на Orange, без да плащате такса доставка, независимо от стойността на покупката, като същевременно се възползвате от всички позитиви на онлайн пазаруването като активни промоции и достъп до десетки хиляди продукти на едно място.