Магазини
Любими

Литература за 9 клас

Активни филтри:
Изтрий всички филтри
45 резултата
Старогръцки митове и легенди Том 1 - Петър Кърджилов - Изток-Запад - 5655 - 9786191520565
Книги за ученика: Старогръцки легенди и митове - Николай А. Кун - Пан - 9789546573223
Скандинавски митове и легенди. Легенди за Крал Артур - Сборник - Пан - 9789546579508
45 резултата

Задължителна литература за 9 клас 

След първата година в гимназията учениците очакват с голямо нетърпение лятната ваканция. Времето за почивка обаче не значи и почивка за книгите. 

Месеците между едната учебна година до другата предоставят чудесна възможност за учениците да използват свободното време, за да си помогнат, като прочетат произведенията, които им предстои да изучават. 

В тази категория събрахме най-важните книги, които бъдещите деветокласници ще изучават през следващата учебна година. Именно тези заглавия най-често учителите избират да зададат като задължителна литература за 9 клас. 

Всяко училище и всеки преподавател подбира списъка с книги по различен начин, затова е възможно да има разминавания в посочените заглавия. 

Списък с литературни творби за 9 клас

Книгите, които попадат в списъците за четене през лятната ваканция преди 9 клас, са много разнообразни. В тях попадат както книги от родната литература, с които децата да се запознаят с творбите от времето на Българско възраждане, така и чуждестранни заглавия, принадлежащи към движението Романтизъм, към Реализма и други. 

В списъка попада както „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски, така и „Дон Жуан“ на Джордж Байрон, а дори и „Илиада“ на Омир. Често учителите съветват децата да се запознаят още с работата на Пушкин, Балзак, Флобер и Верлен. 

Докосвайки се до толкова разнообразна литература от различни автори и течения, учениците добиват всеобщи впечатления и познания за класиките в българската и световната литература.  

Какви са основните послания, които се разглеждат в произведенията?

В изброените книги за 9 клас се наблюдава преплитане на множество послания и човешки истории, докато същевременно са включени книги, които документират цели исторически и културни фрагменти. 

В няколко творби се среща мотивът за търсенето на себе си и на мястото на човека в света. В „Евгений Онегин“ например силно изпъква темата за смисъла на живота, но и за индивидуализма. В „Дон Жуан“ пък отново се откриват подобни теми, преплетени с посланието за преходността и краткостта на човешкия живот. 

Има ли различни издания и какви са разликите?

Книгите, включени в задължителната ученическа литература за 9 клас, са такива, които през годините са се превърнали в задължителни не само за учениците, ами и за хора, завършили средното си образование отдавна. Творбите, включени в този списък, заслужават да се връщаме към тях отново и отново, независимо каква възраст сме достигнали. 

Затова и книгите, които попадат в категорията, са преиздавани многократно и някои изглеждат по-различно от други. Има ги тези, създадени специално за ученика, които включват допълнителна информация, която да направи ученето по-лесно и приятно за децата. 

Същевременно има и издания с луксозно оформление, които ще бъдат ценно допълнение към личната библиотека на всеки читател, независимо на каква възраст е той. Именно това ги прави и чудесна идея за подарък.

Защо да се доверите на Orange?

В Orange се стремим да предоставяме продукти, които помагат и носят радост на клиентите ни. Затова, докато пазарувате за нужното – книги, включени в списъците за задължителната литература например – можете да откриете и това, което ще Ви донесе радост. 

Можете да изберете книга за свободното си време или такава за подарък, както и да разгледате предложенията сред пъзелите и настолните игри, луксозните пишещи средства, а дори и сред аксесоарите за плажа. 

Не сме пропуснали да предложим и пълен набор от продуктите, които са нужни за ученика при подготовката за новата учебна година. Ще откриете разнообразие от раници, несесери, чертожни и пишещи средства и много друго.

Пазарувайте във физическите ни обекти или онлайн с безплатна доставка при поръчки над 49,80 лева. А ако се използвате услугата Click & Collect, ще се възползвате от всички позитиви на онлайн пазаруването, но ще вземете продуктите си от близка до Вас книжарница в удобно време, без да трябва да плащате такса за доставката.